Milyen energetikai követelményeknek kell megfelelni használatba vételkor - Épületenergetikai tanácsadás - Energetikai tanúsítvány - Műszaki ellenőrzés - Felelős műszaki vezetés - Wurditsstudio

Milyen energetikai követelményeknek kell megfelelni használatba vételkor

Elérhetőség

Wurdits Orsolya

okl. építőmérnök

épületenergetikai tanúsító

műszaki ellenőr

felelős műszaki vezető

06/30 9666 230

wurditso@gmail.com

Wurdits Stúdió Bt.

1196 Budapest, Esze T. u. 88.

Milyen energetikai követelményeknek kell megfelelni használatba vételkor

2016. jan. 15.

Szigorodó követelmények, kevesebb hő szökhet el


A szigorítás két lépcsőben lép életbe.


2018. január 1.-től

minden, közpénzből és magántőkéből megvalósuló új építésre és felújításra a szigorúbb értékeket kell alkalmazni.(ahol állami, vagy EU-s pénz van a beruházásban - akár új építésnél, akár komolyabb energetikai felújításnál, ott már 2015 januárja óta szigorúbbak az energetikai követelmények. Ilyen pl. a falak, tetők, ablakok megengedhető hőátbocsátcsátási ténytője, ismert nevén U-értéke. Azaz, ha pályázati támogatással szigetelünk, akkor például a falak U-értéke már most sem lehet nagyobb, mint 0,24 W/m2K, míg ha saját pénzünkből tesszük, akkor egyelőre elegendő elérnünk a 0,45 W/m2K értéket, de 2018-tól már mindenkinek az alacsonyabb értéket kell teljesítenie.

 

Az összesített energetikai követelményérték (vagyis az épületek elvi energiaigényét mutató szám) is szigorodik. Míg korábban egy új lakóház akár 230 kWh/m2év értékkel megkaphatta a használatbavételi engedélyt, addig az új szabályok szerint ez már legfeljebb 140 kWh/m2év lehet.

 

2021. január 1.-től

már csakis közel nulla energiaigényű épületek kaphatják meg a használatbavételi engedélyt. Erre azért kell ügyelni, mert az építési engedély és a használatbavételi engedély kiadása között évek telhetnek el, így elképzelhető, hogy a korábbi tervek egyik pillanatról a másikra elavulnak. Utólag pedig csak sok költséggel és még több bosszúsággal alakíthatjuk át közel nulla energiaigényűre az épületünket. Érdemes jó előre gondolkodni, és a következő években már "közel nullára" tervezni.
Mit is jelent ez? Még számos részlet bizonytalan, a lényeg, ha elérjük a 2018-tól érvényes, szigorúbb követelményeket (max. 140 kWh/m2év energiaigény, megfelelő U-értékek stb.) és az éves energiaigényünk 25%-át megújuló energiával állítjuk elő, akkor a jog értelmében már elég közel kerültünk a nulla energiaigényhez, és élvezhetjük hatékony, környezetbarát otthonunk minden előnyét.

 

Részletesek a tanúsításról itt.

 


 

forrás: Energiaklub: A tanúsítvány új ruhája