Tájékoztatás a 7/2006 TNM rendelet módosulásáról, a közel nulla energiaigényű követelményszint megjelenéséről - Épületenergetikai tanácsadás - Energetikai tanúsítvány - Műszaki ellenőrzés - Felelős műszaki vezetés - Wurditsstudio

Tájékoztatás a 7/2006 TNM rendelet módosulásáról, a közel nulla energiaigényű követelményszint megjelenéséről

Elérhetőség

Wurdits Orsolya

okl. építőmérnök

épületenergetikai tanúsító

műszaki ellenőr

felelős műszaki vezető

06/30 9666 230

wurditso@gmail.com

Wurdits Stúdió Bt.

1196 Budapest, Esze T. u. 88.

Tájékoztatás a 7/2006 TNM rendelet módosulásáról, a közel nulla energiaigényű követelményszint megjelenéséről

2015. dec. 02.

A kormány még szeptember közepén, 2016. január elsejei hatállyal módosította az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló rendeletét. Fontos, nagymértékű változások várhatók:

  • A 2016. januártól hatályos rendelet új kategóriákat vezet be az épületek energetikai tanúsítására. A jövő év elejétől a B-kategóriánál, illetve afelett kötelező megújuló energiát is használni az épület működtetésére. Az A-kategóriás, illetve az annál jobb épületeknél pedig követelmény az, hogy a kazán az időjárás függvényében szabályozza a meleg víz hőmérsékletét, a fűtést és a hűtést helyiségenként lehessen szabályozni, továbbá a társasházakban az egyes lakások energiafogyasztását külön lehessen mérni.
  • 2021. első napjától a közel nulla energiaigény lesz a követelmény a lakóépületekre, akkortól a használatbavételi engedély kiadásának is ez lesz a feltétele. Az energiaigény 2021-től fele lesz a jelenlegi megengedett értéknek, melyet már csak a hőszigetelés vastagításával nem lehet elérni, hanem már - helyben termelt - megújuló energiát is használniuk kell a lakóépületeknek.