Épületek hőveszteségének csökkentése - Épületenergetikai tanácsadás - Energetikai tanúsítvány - Műszaki ellenőrzés - Felelős műszaki vezetés - Wurditsstudio

Épületek hőveszteségének csökkentése

Elérhetőség

Wurdits Orsolya

okl. építőmérnök

épületenergetikai tanúsító

műszaki ellenőr

felelős műszaki vezető

06/30 9666 230

wurditso@gmail.com

Wurdits Stúdió Bt.

1196 Budapest, Esze T. u. 88.

Épületek hőveszteségének csökkentése

2014. jan. 27.

A régi (50-100 évvel ezelőtt) kisméretű tömör téglából épült téglaházak falai 2,5-szer annyi hőt engednek át, mint amennyi egy ma épülő háznál szabvány. Ezek a lakóházak jellemzően a G energiaosztályba tartoznak, ami igen rossz (egy újonnan épülő épület esetében kötelező a legalább C besorolás elérése).

A vályogról, mint természetes és hagyományos építőanyagról sok jót el lehet mondani. (Az előállítása alacsony környezetterheléssel jár, viszonylag magas a hőkapacitása, azaz sok hőt tud eltárolni, ezért például a jól megépített vályogházak nyáron valóban lassan melegszenek fel.) Ami viszont a hőszigetelő képességét illeti, az 50-60 éve épült vályogházak falai körülbelül háromszor annyi hőt engednek át, mint amennyi szabványos lenne, a padlásfödém, a lábazat és az ablakok is hasonlóan gyenge paraméterekkel rendelkeznek.

Az energiahatékonyságot javító munkálatokat tervezők között a leggyakoribb cél:

  1. a nyílászárók cseréje, vagy felújítása
  2. a falak hőszigetelése
  3. a fűtési rendszer korszerűsítése
Ez a sorrend jó is lenne, de ne feledkezzünk el a födémek hőszigeteléséről, mert a gyengén, vagy alig szigetelt szerkezeten óriási hőveszteség alakulhat ki.

Lehetőleg mindig a külső falfelületeket szigeteljük és azok legyenek folytonosan egymáshoz illesztve. A belső falfelületek szigetelése nem ajánlott, mivel elveszítnénk a külső falak hőtároló kapacitását, valamint a szigetelés mögött penészesedés alakulhat ki.

  A falak, födémek szigetelésénél
és az ablakok beépítésénél
célszerű e két csomóponti
kialakítás megvalósítása.
 

A jól megtervezett épületszigetelések és a fűtés korszerűsítés megvalósításával az épületek besorolása általában B kategóriába kerül, amely 60-70%-os energia és ezzel együtt költség megtakarítást jelent. Így a beruházási költségek 5-10 éven belül megtérülnek.