Épületenergetikai tanúsítás, hiteles épületenergetikai tanúsítvány készítés - Épületenergetikai tanúsítás - Energetikai tanúsítvány - HET kódos Energiatanúsítvány

HET kódos Energiatanúsítvány

Elérhetőség

Wurdits Orsolya

okl. építőmérnök

épületenergetikai tanúsító

műszaki ellenőr

felelős műszaki vezető

06/30 9666 230

wurditso@gmail.com

Wurdits Stúdió Bt.

1196 Budapest, Esze T. u. 88.

Épületenergetikai tanúsítás, hiteles épületenergetikai tanúsítvány készítés

Hiteles épületenergetikai tanúsítvány (HET kóddal ellátott) készítését vállalom rövid határidőn belül!

 

2016. január 1. után kiadott tanúsítványok már az új előírások figyelembe vételével készülnek. Az új besorolásokat új (kettős) betűkkel jelölik. A régi "C" besorolás nem egyezik meg az új "CC" besorolással!


Az 2016 előtt készült tanúsítványok érvényben maradnak, a nyilvántartást végző szervezet tulajdonos kérésére átsorolja ezen tanúsítványokat.

 

A tanúsítvány megmutatja nemcsak a ház, lakás, egyéb épület betűvel jelölt besorolását és a hozzátartozó % értéket a tanúsítás kritériumainak megfelelő (lakóépületek esetén 100kWh/m2,év) értékhez képest, hanem a fűtés és melegvízkészítés energia igényét és ennek éves energia költségét is.

 

A tanúsítványt az eladó/bérbeadó készítteti a vevő/bérlő tájékoztatására. A rendeletek értelmében már a hirdetésekben is kötelező lenne a besorolás feltüntetése, de legtöbb tulajdonos csak az eladás/bérbeadás pillanatára készítteti el. Pedig a vevő/bérlő számára igazán fontos lenne már a döntés meghozatala előtt tudja, milyen energia költségekkel, illetve felújítási és korszerűsítési munkákkal számoljon megvétel/bérlés esetén.

 

Új kategóriák az épületek energetikai tanúsításában

 • Bevezetésre kerül az A++ és a JJ kategória
 • •A, A+ és A++ kategóriáknál követelmény lesz:
  • a társasházakban az egyes lakások energiafogyasztása külön mérése
  • a fűtés és a hűtés helyiségenként is történő szabályozása
  • a kazán az időjárás függvényében szabályozza a meleg víz hőmérsékletét
 • BB kategóránál és e felett kötelező lesz megújuló energiát is használni az épületekben (az eddig B, A, vagy A+ besorolású épület is maximum CC besorolást kaphat, ha megújuló energiát nem használ az épület)

 

Tanúsítványok kiállításának módjai:

 • Egész épület tanúsítása esetén számítással, vagy méréssel (ez utóbbi csak 3 évig érvényes!)
 • Épületrész esetén csak számítással lehetséges

További változások:

 • Társasházak esetén a lakás tanúsításához már nem szükséges az az egész épület hűlő felületének és térfogatának felmérése, kiszámítása
 • Amennyiben a lakás/rendeltetési egység használ megújuló enegiát, és BB, vagy annál jobb besorolást érne el, csak akkor kaphatja meg, ha az egész épületre külön készített tanúsítvány igazolja a követelményértékeknek megfelelést.
 • Felmérékor fényképeket is kell készíteni az energiaigényt befolyásoló szerkezetekről, fűtőberendezésekről, melyeket tanúsítványhoz kell csatolni.
 • Az egyes szerkezetek rétegrendjeit is fel kell tűntetni.
 • HET kódos lap csak a hivatalos rendszerbe történő bevitelt igazolta eddig is néhány adat felsorolásával és pár szavas korszerűsítési javaslattal. Aki csak egy ilyen lapot kapott az ingatlan vásárlásakor, valóban nem sokat ért vele. Az új tanúsítványok HET lapja mögé a rendelet előír további sok oldal hozzáfűzését is (ennek jó részét eddig is kiadtam), melyek már tényleges tájékoztatást adnak a szerkezetekről, rétegrendekről, fűtési és melegvíz készítési energiaigényről és költségről.
 • A C és CC besoroláshoz tartozó követelményszint nem azonos. Lásd alábbi táblázatban a viszonyítási alap lakóépületek esetében 110-230kWh/m2,év érték tartozott, 2016.01.01-től ez az érték 100kWh/m2,év értékre csökkent. Emiatt pl. egy eddig A besorolású ház akár DD, vagy egy C besorolású ház akár FF kategóriába is kerülhet.
 • A tanúsítványok besorolása alapján eddig az ugyanolyan hűlő felület fűtött térfogat arányú ingatlanokat lehetett összehasonlítani, 2016-tól az energiaigény (abből következően az üzemeltetési költség) az összehasonlítási alap.

 

 

 

hiteles energetikai tanúsítvány


Az energiatanúsítvány megmutatja az adott épület energiafogyasztása hány százaléka az épületekre vonatkozó követelményértéknek.

 

 

 

Hiteles energetikai (HET kóddal ellátott) tanúsítványt kell készíteni meglévő épület/lakás eladása, vagy egy évet meghaladó bérbeadása esetén, új épületek használatbavételi engedélyének megszerzéséhez, illetve pályázatokon részt vételhez és a CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezmény) igénybe vételéhez.

 

 

 A tanúsítvány beszerzése nemcsak egy kötelezettség a tulajdonosok számára, hanem javaslatokat is tartalmaz az energia megtakarítás lehetőségeire, megmutatja milyen változtatások végrehajtása szükséges ahhoz, hogy az épület megfeleljen az aktuális követelményeknek, valamint ennek birtokában pályázatokon állami támogatásokat lehet igényelni.

Az ingatlanvásárlók és bérlők számára is fontos, mivel hiteles tájékoztatást kapnak ház energetikai állapotáról és ezzel együtt az üzemeltetés várható költségeiről.

 

A tanúsítás során a vizsgált épület energiafogyasztását a benne élők fogyasztói szokásaitól függetlenül számoljuk.

 

Az elkészült tanúsítvány 10 évig érvényes, minden elkészült e-tanúsítvány az Országos Építésügyi Nyilvántartás hiteles, adatbázisába kerül.
 
Amennyiben az épületre vonatkozó teljesítményérték időközben megváltozik, vagy a követelményértékekben változás történik, akkor az épület energetikai besorolását ismételten el kell végezni.